Geschiedenis

Revoce is ontstaan vanuit een groepje mensen die in 1996 meededen aan de opera “les Indes Galantes”, onder leiding van dirigente Miriam WestgeestDe naam Revoce verwijst aan de ene kant naar het Italiaanse woord “voce” voor stem, aan de andere kant is het een afkorting voor “regionaal vocaal ensemble”. Dit verwijst weer naar de eerste koorleden, die afkomstig waren uit de wijde omtrek van Hilversum.

De eerste repetitie was begin januari 1998 ten huize van Miriam Westgeest met ongeveer 15 mensen. Er werd vergaderd over alle aspecten waar een nieuw koor mee te maken krijgt, zoals het zoeken naar een geschikte repetitieruimte, de vorming van het eerste bestuur en ideeën over het te zingen programma. Die avond werd er ook voor het eerst gezongen.

De eerste repetities werden gehouden in de hal van Peuterspeelzaal “de Kleine Beer” aan de Rigelstraat te Hilversum. Na een uitbreiding van het aantal koorleden werd deze ruimte snel te krap en verhuisden de repetities naar een klaslokaal in de Minckelersschool aan de Minckelersstraat. Na enkele jaren te hebben geoefend in de kapel van Flat Kerkelanden aan de Franciscusweg in Hilversum, is lange tijd gerepeteerd in de tot uitgeverij verbouwde kerk aan de Torenlaan. Tegenwoordig repeteren we elke maandagavond in een ruimte bij de Grote Kerk aan de Kerkbrink in Hilversum.

Het debuutoptreden van Revoce was op zondag 11 oktober 1998 in de Evangelisch Lutherse kerk te Bussum, in samenwerking met het vrouwenkoor Cantiamo uit Weesp, dat ook onder leiding van Miriam Westgeest stond. Het concert bleek een succes en kreeg een mooie recensie in het dagblad de Gooi en Eemlander. Op het eerste programma stonden een liederencyclus van Paul Hindemith, Sonnet nr. 43 van J. Andriessen, 3 liederen van Brahms en een viertal Engelse partsongs.

Sinds de start in 1998 streeft Revoce naar het geven van twee concerten per jaar. De uit te voeren werken zijn gevarieerd en worden door de muziekcommissie in overleg met de dirigent bij elkaar gezocht. Naast a capella koorwerken wordt regelmatig de samenwerking gezocht met musici uit de regio. Dit kan variëren van een organist of pianist tot een klein orkestje of muzikaal ensemble.

In november 2003 werd het 5-jarig jubileum gevierd met een uitvoering van de opera “Dido and Aeneas” van Henry Purcell. Revoce heeft deze opera scenisch uitgevoerd waardoor alles uit het hoofd gezongen moest worden. Onder leiding van regisseur Rata Kloppenburg werden de scènes in elkaar gezet. Voor de verschillende rollen werden professionele en semi-professionele zangers ingehuurd. Het was een intensieve repetitieperiode, maar koorleden, musici en hoofdrolspelers hebben er enorm veel plezier aan beleefd. Revoce trok tot twee keer toe een afgeladen volle zaal in Hilversum en Bilthoven.

Eind 2004 kondigde Miriam aan dat ze ging verhuizen naar het oosten van het land en ze dus moest stoppen als dirigent van Revoce. Dit was een schok voor de koorleden en zeker voor degenen die Miriam vanaf het begin hadden meegemaakt. Het toenmalige bestuur ging voortvarend aan de slag en er werden advertenties geplaatst. Er werden 4 kandidaten geselecteerd, die allemaal een proefdirectie hebben gedaan. Uiteindelijk werd gekozen om met Frank Hameleers in zee te gaan. Dit was helaas van korte duur. Na anderhalf jaar kon Frank het dirigentschap van Revoce niet meer combineren met zijn andere werkzaamheden.

Na het afscheid van Frank in april 2006 heeft Servaas Schreuders het dirigentschap overgenomen. Met Servaas ging Revoce een nieuwe fase in. De saamhorigheid van de groep werd groter en daarmee verbeterde de koorklank. Het jaarlijks koorweekend werd geïntroduceerd. In 2008 vierde Revoce het 10-jarig bestaan. In het voorjaar hebben de leden dit onderling gevierd met een koorreisje naar Parijs. In het najaar van 2008 werd het jubileum samen met het publiek gevierd met het “Gloria” van Rutter. Een ander hoogtepunt was een jaar later de uitvoering van de “Misa Criolla” van Ramirez, in samenwerking met Grupo Criollos olv Alvaro Pínto Lyon.

In het najaar van 2010 heeft Revoce een eerste concert gegeven onder leiding van Koen van der Meer. Het Passio concert van Párt was een hoogtepunt in het werken met Koen.

In februari 2014 is Nelly Todorova bij Revoce begonnen. In 2016-2017, in de periode dat Nelly op reis was heeft Revoce gewerkt met Sophie Fetokaki. Met haar hebben we een bijzonder concert gegeven in de Hof in Hilversum onder de titel 'Farewell'. In 2018 gaf Revoce samen met Belle Voci uit Den Haag een mooi dubbelconcert. In januari 2020 zongen we een cantate in de Cantate op de Brink serie. Daarna brak een lange corona periode aan. Die jaren tussen 2020 en 2022 waren voor iedereen moeilijk. Revoce is trots op het feit dat we in die periode met elkaar verbonden bleven. Concerten geven kon niet, maar alle leden bleven contributie betalen zodat de dirigent kon worden doorbetaald. Op allerlei manieren bleven we met elkaar in contact, hetzij online, dan wel met een wandeling of met repetities buiten of in kleine kwartetten waardoor de anderhalve meter regel kon worden nageleefd. Na de covid periode in mei 2022 konden we eindelijk ons uitgestelde concert Vrede en Vrijheid geven. Een prachtige samenwerking met Belle Voci uit Den Haag.

In 2023 bestond Revoce 25 jaar en gaven we meerdere concerten. Op 11 november 2023 gaven we een Jubileumconcert met muziek van Haydn, Mozart en Mendelssohn waar we bij werden begeleid door musici uit de omgeving. 

Revoce werkt soms met een gastdirigent. We hebben o.a. gewerkt met Dody Soetanto en Andre Cruz.